Tüm Bloglar
Alçak Gerilim Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Voltaj olarak da ifade edilen gerilim iletken materyalin iki ucunun arasında oluşan potansiyel enerji farkıdır. Enerji miktarının 1000 V altı olması durumunda gerilimin türü ‘alçak gerilim’ olarak isimlendirilmektedir.
Elektrik Sigortası Neden Yanar? Ne Yapılmalı?
Bina tesisatlarına paralel şeklinde devreye bağlanan kablolar fazla alıcının bağlanması ve sigortanın Amper değerinin yetersiz gelmesi durumunda devre elemanlarının aşırı ısınarak yangın çıkmasına sebebiyet verebilir.
Elektrik Malzemeleri Nelerdir? Ne İşe Yararlar?
Elektrik üretiminin yapıldığı, elektriğin güvenli ve sorunsuz akışının sağlandığı donanımlarda bu malzemelere ihtiyaç duyarız. Herhangi bir aksaklık olmaması, donanımların sorunsuz ve uzun süreli görevini yerine getirebilmesi adına malzeme kalitesinin de oldukça önemli olduğunu vurgulamanız gerekiyor.
Enerji Depolama Sistemi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Enerji depolandığı zaman daha uzun süreli temin edilebilmesi ve maliyetin düşürülmesi gibi faydalar ortaya çıkar. Dolayısıyla enerji ne kadar uzun süre depolanabilir hale gelirse üretime harcanan maliyetler o kadar düşecek ve enerji verimliliği de bir o kadar artacaktır.
Motor Koruma Şalteri Nedir? Ne İşe Yarar?
Motor koruma şalteri elektrikle çalışan motorlarda faz hatası, kısa devre akımı, termik akım (aşırı yük akımı) vb. durumlara karşı korunmasını sağlayan bir tür güvenlik ekipmanıdır.
Kondansatör Nedir? Çalışma Prensibi ve Kullanım Alanları
Kondansatör, elektronların kutuplanarak elektriksek yük oluşturduğu bir elektrik alanının içinde elektriği depolayabilme özelliği olan bir temel elemandır.
Kablo Rakoru Nedir?
Kablonun herhangi bir elektrik enstrümanına girerken IP değerini korumasını, su ve toz girmesini engelleme gibi giriş çıkış kısımlarına kablonun montajlanmasını sağlayan ekipman kablo rakoru olarak adlandırılmaktadır.
Buat Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?
Şantiye, inşaat gibi alanlarda elektrik kablolarının ve iletken materyallerin bağlantı noktası olarak kullanılan buat 2 ya da 4 çıkışı olan kutu şeklinde bir malzemedir.
Çoklu Priz Kullanırken Yapılmaması Gerekenler
Özellikle iş yerlerinde elektriğe aşırı yüklenmenin önlenmesi adına çoklu prizleri aşırı sayıda arttırmak tehlikeli olabilmektedir.
Standart Boru Çapları ve DN Karşılıkları
Boru çapları farklı ülkelerde farklı birimlerle ifade edilebilir ve bu da küresel işbirliğini zorlaştırabilir. Ancak, boru çaplarının DN (Diameter Nominal) karşılıkları standardize edilmiştir.
Priz Nedir ?
Priz, ev veya iş yerlerinde elektrik enerjisini almak ve dağıtmak için kullanılan bir elektrik bağlantı noktasıdır. Elektrik enerjisinin güvenli bir şekilde cihazlara iletilmesi için tasarlanmıştır.
Sensör Nedir ve Nasıl Çalışır?
Sensörler, modern teknolojinin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Birçok farklı endüstride kullanılan sensörler, çevrelerindeki değişiklikleri algılayarak bilgileri elektriksel sinyallere dönüştürme yeteneğine sahiptir.
Dağıtım Panosu Nedir? Ne İşe Yarar?
Elektrik iletim hatlarından gelen yüksek gerilimli elektriği daha düşük gerilim seviyelerine indirerek, kullanıcıların elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere evlere, iş yerlerine ve sanayi tesislerine dağıtır.
Jel Akü Nedir? Neden Kullanılmalıdır?
Jel aküler, güç sağlamak için jel elektroliti kullanan ve mükemmel performans sunan bir tür şarj edilebilir bataryadır. Bu akülerin içerisindeki elektrolit, jelleştirilmiş bir formda bulunur ve sıvı elektrolite göre daha yoğundur.
Pil Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Piller, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan ve daha sonra bu enerjiyi elektriksel olarak kullanılabilir hale getiren cihazlardır. Günlük yaşantımızda kullandığımız birçok cihazın çalışması için pil gerekmektedir.
Elektrikli Araç Aküleri Özellikleri Nelerdir?
Elektrikli araçların her geçen gün popülaritesi artmaktadır ve bu da elektrikli araç akülerinin önemini daha da vurgulamaktadır. Elektrikli araç aküleri, aracın gücünü ve performansını sağlayan hayati bir bileşendir.
Güç Kaynağı Nedir?
Güç kaynağı, elektrik enerjisini farklı cihazların çalışması için sağlayan bir elektronik cihazdır. Elektrik enerjisi, birincil enerji kaynaklarından elde edilir ve güç kaynağı, bu enerjiyi belirli bir gerilim ve akım düzeyinde istenen cihaza iletmek için kullanılır.
Şalter Nedir?
Bir elektrik sisteminde aslında koruma amaçlı olarak yer alan bu sistemin devreden geçen akım değerini kontrol ettiğini de söyleyebiliriz.
Sigorta Neden Atar?
Elektrik, artık hayatımızın neredeyse her alanında yer almaktadır. Konutlarımızda, iş yerlerimizde, cihazlarda, araçlarda, güvenlik sistemlerinde vb. daha birçok alanda işlemler için temelde elektrik enerjisine ihtiyaç duyuluyor.
Güneş Enerjisiyle Su Nasıl Isıtılır
Enerji kaynaklarına ulaşımın zor ve maliyetli olduğu günümüzde çevreye dost, ekonomik kaynaklara olan talep giderek artmaktadır. Kaynağını güneşten alan ısı ve parlak ışı güneş enerjisi olarak tanımlanmakta olup bu enerji, günümüzde su ısıtma sistemleri için tercih edilen temiz bir seçenektir.