Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Kablo Rakoru Nedir?

21-10-2023 11:33
Kablo Rakoru Nedir?

Cable Gland olarak da bilinen Kablo Rakoru elektrik kablolarında bir alete kablonun girip çıktığı yerlerde kablonun sıkılarak alete sabitlenmesini sağlayan bir ekipmandır. Bu içeriğimizde kablo rakorunun ne olduğu, ne işe yaradığı, kullanım alanlarının neler olduğu, türlerinin neler olduğu ve seçim yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiği gibi kablo rakoru hakkında merak edebileceğiniz tüm detaylardan söz edeceğiz. 

Kablo Rakoru Nedir?

Kablonun herhangi bir elektrik enstrümanına girerken IP değerini korumasını, su ve toz girmesini engelleme gibi giriş çıkış kısımlarına kablonun montajlanmasını sağlayan ekipman kablo rakoru olarak adlandırılmaktadır. Görevlerinden biri de kablo hareketinden kaynaklanan ark oluşumunu en düşük seviyeye indirgemesidir. Bağlantının güvenli hale getirilmesi ve kabloların düzgün sabitlenmesi elektrikli enstrümanlarda genellikle bu ekipman ile sağlanmaktadır. 

Kablo Rakoru Ne İşe Yarar?

Kablo rakorunun görevler ve ne işe yaradığından maddeler halinde bahsedelim;

1-) Bu ekipman haşerelere karşı bağlantı noktalarını koruma altına alır.


2-) Kabloda kopukluk meydana gelmesinin önüne geçer.


3-)Titreşimli ortamlarda klik sistemi ile birlikte kabloları korur. 


4-) İş makinelerinde sıcak su, yüksek basınç gibi zorlu ortamlarda dayanıklılığı arttırır. 


5-) En küçük 3 mm – en yüksek 100 mm şeklinde kablo sıkma aralığına sahiptirler.


6-) Metrik 12 – Pg7 ile metrik 100 – Pg48 diş bağlantı ölçülerine göre farklı montaj çaplarına uygun biçimde üretimleri yapılmaktadır. 


Dünya çapında kabul gören DIN EN 62444, UL 514B, DIN 40430, EN 60423 gibi standartlara uygun biçimde üretilmektedirler. Toz testleri IP su testleri, yaşlandırma – burkma – çekme testleri, alev  yalıtım testleri gibi birtakım testlerden geçirilip güvenliği arttırılan ekipmanlardır.

Kablo Rakoru Nerelerde Kullanılır?

Kablo rakoru kullanım alanlarından bazılarını şu şekilde örneklendirebiliriz;

1-)Kablolu priz


2-)Elektrik panoları


3-)Buat


4-)Sensör çeşitleri


5-)Switchler 


6-)Elektrik motorları


7-)Encoder


Kablo Rakoru Çeşitleri

Kablo rakoru çeşitlerini genel olarak metal kablo rakoru, plastik kablo rakoru ve kauçuk kablo rakoru şeklinde gruplandırabiliriz. 

Metal Kablo Rakoru

Diğer türlere göre daha çok dayanıklılığa gereksinim duyulan alanlarda kullanılır. Pirinç, paslanmaz çelik gibi malzemelerden üretilir ve ağır yüklerden bile etkilenmezler. 

Plastik Kablo Rakoru

Ekonomik ve hafif malzemelerdir ve genellikle iç mekan uygulamaları gibi hafif yüklerin olduğu alanlarda kullanılırlar. 

Kauçuk Kablo Rakoru

Esnek yapıları nedeniyle zorlu koşullar için tercih edilirler. Farklı kablo eğilimlerine uygun olabilirler ve darbe, titreşim gibi durumlara karşı dayanıklıdırlar. 

Kablo Rakoru Nasıl Seçilir?

Kablo rakoru ölçüleri, kullanılacak olan alan gibi güvenliği ve çalışma verimliliğini arttırmak için kablo rakoru seçiminde dikkat edilmesi gereken birtakım durumlar vardır. Doğru rakor seçimi için kablonun kullanılacağı alanı dikkate almalısınız.

Zorlu koşullar için kauçuk, dayanıklılık için metal rakorlar ve basit ev uygulamaları gibi kullanım alanları için plastik rakorları tercih edebilirsiniz. Kablo kopmaları, yangın riski, bağlantı noktalarında gevşeklik vb. problemler yaşamamak adına bu konuda bilgi sahibi değilseniz mutlaka kullanım alanına uygun rakor seçimi için bir uzmana danışmanızı tavsiye ederiz. 

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.