Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Buat Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

18-10-2023 13:34
Buat Nedir? Ne İşe Yarar? Nerelerde Kullanılır?

Şantiye, inşaat gibi alanlarda elektrik kablolarının ve iletken materyallerin bağlantı noktası olarak kullanılan buat 2 ya da 4 çıkışı olan kutu şeklinde bir malzemedir. Güvenlik amaçlı kullanılan buat açıkta bırakıldığında güvenliği riske atacak elektrik bağlantılarını güvenli ve düzenli bir şekilde kullanmayı sağlamaktadır. 

Bu içeriğimizde buat nedir, buat ne demek, ne işe yarar, çeşitleri nelerdir, hangi alanlarda kullanılır, ne gibi özelliklere sahip bir parçadır ve özellikleri nelerdir gibi buat ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtından detaylı bir biçimde söz edeceğiz. 

Buat Nedir?

Buat nedir, diye tekrar detaylı bir şekilde baktığımızda, Fransızca kökenli bir kelime olduğunu ve ‘kutu’ kelimesinden türetildiğini görmekteyiz. Bu kutu internet, telefon, elektrik vb. farklı herhangi bir bağlantı ağının kablolarının birbirine karışmadan, zarar görmeden tesisatlarını tek bir noktada birleştirmeye yaramaktadır. 

Buat Ne İşe Yarar?

Elektrik, internet, telefon gibi hat kablolarının ya da iletken tellerin olduğu bir yapıda kullanılmakta olan ya da kullanılacak bağlantıların tek bir ana bağlantı haline getirildiği bir tür kutudur. Bu kutu açıldığında tüm bağlantıların birbirine karışmadan farklı alanlara bağlandığı görülecektir. Çok sayıda tesisatın birleştirilmesi istendiğinde tehlike oluşturabilecek bağlantıların açıkta kalmasını engeller ve iş ile ortam güvenliğini sağlar.

Aktif bir hat bağlantısının oluşturabileceği risklere karşı hem tesisatın çalışmasındaki dış etken kaynaklı bozulmaları önlemek hem de insan, hayvan, çevre vb. güvenliğin sağlanması için kullanılan bir malzemedir. Sağladığı faydaları maddeler halinde tekrar toparlayacak olursak;

1-) Bir tesisattaki bağlantıların korunması


2-) Bir tesisattaki bağlantıların güvenli tek bir noktadan yönetimi ve kontrolünün sağlanması


3-) Bağlantı noktalarının estetik bir biçimde gizlenmesini sağlama


4-) Elektrik yangını riskini azaltma 


5-) İnsan, hayvan vb. canlılar için tehlikeli olabilecek tesisat bağlantıları ile teması istenildiğinde buat kapağı ile dışarıya tamamen kesebilme imkanı şeklinde belirtebiliriz. 


Buat Nerelerde Kullanılır?

Elektrik tesisatı, internet hattı, telefon hattı vb. farklı birden fazla tesisatın kablo ya da iletkenlerinin bulunduğu her yerde buat kullanılmaktadır. Bu hatları birbirinden ayırmak, kontrol noktalarının saklanmasını ve korunmasını sağlamak vb. taleplerin olduğu ve güvenliğin sağlanması gerektiği her türlü tesisatta buat kullanılır. 

Buat Çeşitleri 

Buat çeşitlerini şu şekilde belirtelim; 

1-) Tünel buat


2-) Kare buat


3-) Sıva üstü buat


4-) Norm buat


5-) Kontralı buat


6-) Çelik buat 


Buat Özellikleri

Buat çeşitlerinin taşıdıkları özetleri teker teker detayları ile inceleyelim. 

Tünel Buat

Yuvarlak şekli olan tünel buatlar günümüzde en yaygın olan türlerden biri olup bağlantıların yapılması esnasında tünet buatın başlık kısmının kesilmesine gereksinim duyulur. Genellikle 80 mm çapları olur. 

Kare Buat

Kare buat en sık kullanılan türlerinden biri olup apartman şebekelerinin hat bağlantılarında tercih edilir. Kaba inşaat kabloları, şantiye kabloları vb. alanlarda da çok sık rastlanır. Boyutları 10x10 ile 20x20 gibi değişebilmektedir. 

Sıva Üstü Buat

Boyutları 20 – 50 mm boylarında olan sıva üstü buatlar daha çok eski binalarda karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde sıva üstü yerine sıva altı şeklinde kullanılmaktadırlar. 

Norm Buat

Çok sayıda kanalı barındırabilen efektif bir buat türü olup yuvarlak şekilde farklı boyutlarda üretilebilmektedir. Genellikle 40 mm – 70 mm çapı olan bu buatlar tünel buata göre daha yassıdır. 

Kontralı Buat

Kontralı buatlar eliptik yuvarlak bir şekle sahip olup alt kısmından tek girişi olan buatlardır. Yaklaşık 80 mm uzunluğunda olan bu tür günümüzde çok sık tercih edilmektedir. 

Çelik Buat

Güçlendirilmiş dökme çelikten üretilen buat türü olup farklı boyutlarda üretilebilirler. Tüm koşullara dayanıklı olması nedeniyle ekstra güvenlik sağlanmak istenilen hatlar ve tesisatlar için tercih edilirler. Stratejik askeri binalar, sığınaklar gibi bu tür buatların kullanıldığı alanlara örnekler verilebilir. 

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.