Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Elektrik Sigortası Neden Yanar? Ne Yapılmalı?

14-11-2023 14:54
Elektrik Sigortası Neden Yanar? Ne Yapılmalı?

Elektrik sistemlerinin en önemli güvenlik unsurlarından biri sigortalardır. Güç dalgalanmaları veya kısa devre gibi olası tehlikeleri öngörerek bunlardan kaynaklı ortaya çıkabilecek tehlikeleri engellemeye yararlar. Elektrik beslenme hatlarını koruya sigortalar ‘şalter panosu, ana pano veya devre kartı’ şeklinde de adlandırılabilir. Ev ve ofis gibi alanlarda bütün elektrik sistemine güç sağlama özellikleri vardır. 

Bununla birlikte doğru tesisatta doğru elektrik panosu düzeninin olması oldukça elzemdir. Gereksinim duyulan gücü hesaplayabilecek nitelikle kablolama ve sigorta seçimlerinin yapılması gereklidir. Sigortanın Amper değerlerini de yine tesisata uygun biçimde seçilmesi gerekir. Doğru seçimler yapılmadığında veya pano düzgün bağlanmadığında elektrik panosunda yanma gibi çok ciddi ve tehlikeli bir durum meydana gelebilmektedir. Bu içeriğimizde elektrik panosu neden yanar, sorusunun yanıtlarını detaylı bir biçimde açıklayacağız. 

Elektrik Sigortası Neden Yanar?

Güvenlik açısından oldukça tehlikeli bir durum olan elektrik panosu yangının ortaya çıkmaması için tüm tesisatın baştan sonra elektrik alanında eğitim almış uzman kişiler tarafından düzenlenmesi, malzeme seçiminden malzemelerin yerleştirilmesi ve güvenlik kontrollerine kadar her şeyin yine aynı uzman kişilerce ele alınması gerekir. 

Bina tesisatlarına paralel şeklinde devreye bağlanan kablolar fazla alıcının bağlanması ve sigortanın Amper değerinin yetersiz gelmesi durumunda devre elemanlarının aşırı ısınarak yangın çıkmasına sebebiyet verebilir. Koruma olmayan, bakımları düzgün yapılmamış devrelerde de benzer durum söz konusudur. 

Kablo seçimlerinin kaliteli ve uygun olması, kablo kesitinin doğru tercih edilmesi çok önemlidir. Bağlantı yerlerine kablolar düzgün ve iyice oturtulmalıdır. Böylece ark oluşması engellenmiş olur. 

Bir başka olasılık da sigortalar iki metalin genleşme kat sayısından faydalanmak suretiyle çalıştıkları için metallerin işlevselliğini yitirmesi ile de yangına sebebiyet verebilmektedir. Sigorta böyle bir durumda aşırı yüklenme gibi bir durumda atamaz ve aşırı akım klemens uçları ve bu uçlara bağlı olan kabloları yakar. 

Elektrik Sigortası Yandığında Ne Yapılmalı?

Elektrik sigortası yandığında yangın riski doğduğu için bu durum fark edilir edilmez bir elektrikçi çağırmalı ve panoyu kontrol ettirmelisiniz. Gerekli parça değişimleri ve güvenlik önlemleri ele alınmadan evde veya iş yerinde elektrik kullanmamalısınız. 

Henüz herhangi bir yangın vs. gelişmemiş olsa da özellikle elektriği yoğun kullandığınız saatlerde veya devrede kısa devre gibi bir durum gelişmesi gibi hallerde sigorta aşırı ısınarak binada tesisat yangınına yol açabilir. Hayati risk taşıdığından yanık sigortanız varsa zaman kaybetmeden bir elektrikçi çağırmanızı tavsiye ederiz. Elektik konusunda biraz bilgi birikiminiz olsa dahi elektriğin bilinçsiz kontrol ve bakımlarının yapılmasının tehlikeli olabileceğini unutmamalı ve kendiniz olaya müdahale etmek yerine uzmanlardan yardım almalısınız. 

Elektrik Sigortası Yanmaması İçin Ne Yapılmalı? 

Elektrik sigortalarının yanmaması için öncelikle elektrik uzmanları tarafından özenli bir şekilde tesisatın döşenmiş olmasına dikkat edilmelidir. Bu konuda yeterli bilgi ve tecrübesi olmayan kişiler sigortanın düzgün çalışabilmesi için gerekli durumları atlayabilirler. 

Bununla birlikte sigortaların düzenli olarak kontrol ve bakımlarının yapılması ve sigorta test etme butonunun kullanılarak gerekli sağlamaların yapılması gibi durumlar yangını önlemek adına önerilmektedir. 

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.