Kontaktör Nedir? Ne İşe Yarar?
Kontaktör, yüksek elektrik akımlarında kullanılan motor sistemlerinin korunmasında etkili ve motorların anahtarlanmasını sağlayan bir parçadır. Kontaktörler açık olan kontakları kapatır, elektrik verildiğinde ise kapalı olan kontakları açar. Kısaca; elektrik akımının yönetilmesini, açılıp kapanmasını sağlayan parçaya kontaktör adı verilir. Kontaktörler hızlı açılıp kapanabilme özellikleri ve uzun ömürlü olmaları sayesinde diğer anahtarlama parçalarından ayrılırlar. Kontaktör çeşitleri; pompa, kompresör, konveyör, aydınlatma kontrolü gibi elektrik yüklerine direkt bağlanırlar. Kontaktörler uzaktan kontrol edilebilirler ve birçok kontakları bulunur. Kontaktörü oluşturan parçalar; bakır halkalar, nüve, bobin, palet ve kontak olarak sıralanabilir.
Kontaktör Nedir?
Kontaktör, bir noktadan başka bir noktaya enerji aktarımını sağlayan ve motor sistemlerinin anahtarlanmasını sağlayan parçadır. Aşırı akım ortaya çıktığında kontraktörler kendini kapatmaz, aşırı akıma hassas parçalar değillerdir. Bu nedenle tek başlarına değil; termik röle, sigorta, motor koruma şalteri gibi parçalarla birlikte kullanılmaları gerekir. Kontaktörler aşırı akıma duyarlı olmasa da, bu parçalar duruma müdahale ederek aşırı akımı durdurabilir. Kontaktör kontaklama işleminde tek başına kullanıldığında yüksek akım ortaya çıkarsa motora zarar gelebilir. Palet üstüne konulan kontraktörlerin bir kısmı başlangıçta kapalıdır, bobinlere enerji gelmesiyle birlikte açılırlar. Kontaktörlerde bulunan ana kontaklar motor yapıları çalıştırmak için kullanılır. Kumanda ve yardımcı kontaklar ise zaman rölesi, kontrol rölesi, aşırı akım rölesi gibi devrelerin kontrolünü sağlamada yer alırlar. Kontaktörler; endüstri, sanayi ve diğer tüm sektörlerin motor sistemlerinde kullanılırlar.
Kontaktör Ne İşe Yarar?
Kontaktör, elektrik güç devrelerini anahtarlamada kullanılan bir parçadır. Bu parçanın görevi, açma kapatma yoluyla enerjinin başlangıç noktasından diğer bir noktaya aktarılmasını sağlamaktır. Kontraktörü diğer anahtarlardan ayıran özelliği uzaktan kontrol edilebilmesi ve devreyi sık açıp kapatmaya uygun olmasıdır. Elektrik motorlarında tercih edilen kontaktörler yüksek akımlarda kullanılması amacıyla üretilmiştir. Kontraktörler devrede herhangi bir kaçak ya da aşırı akım koruması yapmazlar. Yalnızca devreyi açıp kapatma özellikleri bulunur, bu sebeple motoru zarar verici akımlardan korumak için ek parçalara ihtiyaç vardır. Kontaktörler tek başına kullanıldığında yüksek akımların motora zarar verebilme ihtimali artar. Röle ve kontaktörler aynı prensipte çalışırlar fakat kontraktörler daha büyük akımlarda kullanılmak için üretilmiştir. Kontaktörlerin farklı çeşitleri de bulunur. Bu çeşitler; kompanzasyon kontaktörü, trifaze kontaktör gibi parçalardır. Kompanzasyon kontaktörü; 3 fazı bulunan kondansatörleri kontrol etmek amacıyla kullanılır.
Kontaktör Nasıl Çalışır?
Kontaktörler yaylı bir sistemden oluşur ve elektromanyetizma ile işlevsellik kazanır. Röle ve kontaktörler aynı çalışma prensibine sahiptir. Bobine enerji gelmesiyle bir manyetik alan ortaya çıkar ve manyetizmalar yaklaşarak kapanır. Bu sistemde kontraktörler kontak görevini üstlenir. Bobine enerji geldiğinde kontaklar kapanır, enerji gelmediğinde ise kontaklar açılır. Motorun açılmasını, kapanmasını ve uzaktan kontrolünü sağlayan kontaktörler sanayide, endüstride ve elektrikli motorların çoğunda kullanılabilir. Akımların geçmesini sağlamaya yarayan kontaktörlerin termik rölye ve sigorta gibi parçalarla birlikte kullanılması gerekir. Tek başlarına kullanıldıklarında akım korumasına sahip olmadıkları için yüksek ve kaçak akım ortaya çıktığında motora zarar gelebilir. En fazla tercih edilen kontaktör 3 kutuplu kontaktördür. Bu parça DC aydınlatma, ısıtıcı, aydınlatma sistemlerinde yer alabilir. Kompanzasyon sistemlerinde kullanılan 3 kutuplu modeller, kompanzasyonlar için özel olarak üretilir ve kompanzasyon kontaktörü olarak adlandırılırlar. Kontaktör seçimi, kullanıldığı alanda ortaya çıkan elektrik yüküne göre yapılır. Ayrıca ihtiyacınız olan kontaktör aksesuar çeşitlerini de bulabilirsiniz. Kontaktör seçimini etkileyen diğer faktörler ise; yükün kutup sayısı, nominal çalışma gerilimi, bobinin gerilim özelliği, yardımcı kontaklar, yükün boyutları, yardımcı kontaklar gibi unsurlardır.