Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

ExProof Nedir? Nerelerde Kullanılır?

02-03-2022 11:41
ExProof Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Exproof Nedir?

 

ExProof, kelime olarakExplosion Proof’un kısaltılmış halinden oluşmaktadır. Türkçe’ye "Alev Sızdırmaz” olarak çevrilmiştir.

Petrol, kimya, LPG, petrol ürün tesisleri ve rafineler, gaz istasyonları, madenler, sanayi alanları ve fabrikalar gibi tehlikeli ve tehlikeye açık maddeler bulunan çalışma ortamlarında, patlamayı önlemeye yönelik, güvenlik amacıyla kullanılan ürünlere denmektedir.

Exproof Ekipmanların Kullanım Alanları Nelerdir?

Tehlikeli ve tehlike potansiyeli olan alanlar başta olmak üzere birçok alanda bu ürünlere rastlanabilmektedir. Yukarıda söz edilen çalışma ortamlarında tesis prosesinden dışarıya sızan gazlar, atmosferle birleşerek patlayıcı alanlar meydana getirebilmektedir. Normal elektrikli cihazlar çalıştıkları zaman zarfında statik ısınma ve çalışma esnasında çıkardıkları ark sebebiyle bölgede tehlike oluşturarak can güvenliğini tehlikeye sokacak bir patlamaya neden olabilir. Bu tarz tehlikelere gebe tesislerde kullanılan elektrikli malzemeler de farklı olmak zorundadır. ExProof ürün grubuna ait malzemeler tehlikeyi önlemek veya oluşabilecek hasarı minimuma indirmek için kullanılmaktadır.
ExProof ürün modellerinin uluslararası özel standartları bulunmaktadır. 2019/34/EU direktifi ve EN 60079 standartlarına göre tasarlanır. Standartlara uygun üretilen ürünler alev yollar, darbe dayanımları, alev yürümez özellikler ve özel koruma tipleri gibi birçok detaya sahip olarak oluşturulur. Ayrıca zorlu bir testten sonra ATEX ve IECEX sertifikaları ile sertifikalandırılırlar.
Ülkemizde ise patlama riski taşıyan tesislerde ex proof ürünlerinin kullanım zorunluluğu 30.12.2006 tarihli ve 26392 sayılı resmi gazetede yayınlanmış gerek üretici gerek satıcı ve gerek ise kullanım zorunluluğu olan kuruluşlar, sanayi bakanlığınca denetime tabii tutulmaktadır. Yönetmelik gereği kullanılacak tüm ex proof malzemeler ATEX sertifikalı olmak zorundadır. Tanıma uymayan malzemelerin kullanılması güvenlik açısından uygun olmayacağı gibi kontrollerde de Avrupa Birliğinin 94/9/EC ve 1999/92/EC direktifleri ile yukarıda belirtilen yönetmelik ve 26.12.2003 tarih ve 25328 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan "Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine aykırılık oluşturacaktır.

Exproof malzemelerde N tipi ne anlama gelmektedir?

N Tipi Koruma yani Ark Önleyici anlamına gelmektedir. Bu koruma tipi potansiyel patlayıcı atmosferi ateşleyebilecek yeterliliğe sahip olmayan elektriksel cihazlardır. Bu ürün gamına ait standart EN 60079-15 ve IEC 60072-15'tir.

 

Exproof Malzeme Nasıl Anlaşılır?

Exproof ürünlerde ExProof olduğunun anlaşılmasının en basit yolu her malzemelerin üzerinde bulunan "Ex” işaretidir. Firma her malzemenin üzerine Exproof olduğunun anlaşılması için "Ex" ibaresi koymaktadır. Diğer bir yol ise güvenilir kaynaklardan bu ürünleri temin etmektir. Bunun için İzmir-enerji.com.tr’den ihtiyacınız olan Exproof ürünlerine erişebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.