Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Çoklu Priz Kullanırken Yapılmaması Gerekenler

11-10-2023 14:46
Çoklu Priz Kullanırken Yapılmaması Gerekenler

Çoklu priz her ne kadar kullanışlı ve pratik çözümlerden biri olsa da bir kanaldan gelen elektriğin fazla sayıda cihaza ulaşmasını sağlayacağından kullanımı sırasında mutlaka dikkatli olmak gerekir. Özellikle iş yerlerinde elektriğe aşırı yüklenmenin önlenmesi adına çoklu prizleri aşırı sayıda arttırmak tehlikeli olabilmektedir. Evlerde de benzer şekilde özellikle apartman yaşamında elektriğe yüklenilen saatlerin arttığı zamanlarda kullanımınızı sınırlı tutmak güvenlik için daha iyi olabilir. 

Bu içeriğimizde çoklu priz kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden, prizi çoklamanın akım gücünü azaltıp azaltmadığından, çoklu prize çoklu bir başka priz takıldığında neler olabileceğinden vb. bahsederek konu hakkındaki yaygın pek çok merakı gidermeyi hedefledik. 

Çoklu Priz Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çoklu priz kullanırken şu durumlara dikkat ederseniz ortaya çıkabilecek riskli durumların önüne geçme ihtimaliniz artabilir;

 1-) Priz satın alırken mutlaka kaliteli bir ürün, bilindik markalara ait prizlerden almalısınız.


 2-) Satın alma esnasında prizin düzgün çalışıp çalışmadığı, kablosunda veya herhangi bir yerinde bir kopukluk olup olmadığını tüm prizleri deneyerek kontrol ettiğinizden emin olmalısınız. Kablolarda bir kopuk, kesik vb. durumlara rastlarsanız bunun yangın çıkarabileceğini bilmelisiniz. Benzer şekilde zaman içerisinde çoklu prizinizin herhangi bir yerinde bir kopukluk, hasar fark ederseniz o ürünü kullanmaya devam etmemelisiniz. 


 3-) İhtiyacınız çok daha fazla olsa da üçlü priz tercih etmelisiniz. Altılı priz de kullanabilirsiniz, ancak daha fazla çoklama yapmanız önerilmemektedir. 


 4-) Mutfak gibi alanlarda prizinizi temizleyecekseniz elektrikten çekip temizlemeli ve tamamen kurumadan kullanmaya başlamamalısınız. İç kısmı, metal parçaların olduğu yerler vb. elektrik bağlantı noktalarını solüsyon kullanarak, ıslatarak, su içinde bekleterek vb. temizlemeniz doğru değildir. Çok sert hareketler yapmak da dışarıdan görünmese de kopukluğa neden olabileceğinden nazikçe temizlemelisiniz. 


 5-) Prizin maksimum güç kapasitesi ile prize bağlanacak olan cihazın güç kapasitesini karşılaştırmalısınız. Bunların wattları uyuşmuyorsa bu durum da yangına sebebiyet verebilir. 


 6-) Açma kapama düğmesi olan üçlü priz ya da altılı priz kullanımı elektrik tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.


 7-) Ürün alırken fiyatından ziyade güvenlik açısından kaliteli bir ürün tercih ettiğinizden emin olmanızı tavsiye ederiz. 


Çoklu Prize Çoklu Priz Takmak

Çoklu prize başka bir çoklu priz daha takmak hem priz sayısını arttırmak hem de prizin boyunu uzatmak gibi amaçlarla tercih edilebilmektedir. Prizleri bu şekilde çoğaltırken ana prizden çıkan gücü priz sayısına bölmek ve bu prizlere takılan ürünlerin toplamının toplam watt’ı aşmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Bunu yapmak sizin için imkansız gibi geliyorsa yangın riskinin olduğunu bilmeli ve bu şekilde çoğaltma yapmamalısınız. Benzer şekilde kalitesiz ürünleri birbirine bağlamak ya da gücü düşük prize gücü yüksek başka bir üçlü priz takmak vb. durumlar da risk unsurudur. 

Eğer hesaplamayı mümkün olduğunca ana prizden çıkan ve genellikle 3500 watt civarında olan toplam elektrik gücünden daha düşük tutarsanız birbiri ile aynı kalitede ve hatta aynı markada yüksek kaliteli prizler kullanırsanız bir sorun yaşamayabilirsiniz. 

Çoklu Priz Gücü Azaltır mı?

Çoklu priz gücü azaltmaz ya da arttırmaz. Ana prizden çıkan watt miktarını bölmeye yarar. Tek bir prize takabileceğinizden fazlasını çoklu prizin sayısına göre ayarlamalısınız. Örnek olarak aynı üçlü prizde aynı anda kettle, fırın, ütü gibi watt’ı yüksek olan eşyalarınızı çalıştırırsanız yangın riskini arttırmış olursunuz. Ürünlerin watt’larını kontrol etmeyi ve kendi eviniz ya da iş yerinizdeki tek bir prizden çıkan watt miktarını öğrenip bunu mümkün olduğunca aşağıda tutmayı unutmamalısınız. 

Çoklu Priz Modelleri

Çoklu priz modelleri incelendiğinde karşımıza en çok üçlü priz ve altılı priz gibi seçenekler çıkmaktadır. Ancak bundan daha fazla sayıda prizler de alınabilmektedir. Ancak bu şekilde çok yüksek sayılı alımlar yaparken elektrik konusunda bilgili değilseniz dikkatli olmanızın zorlaşacağını unutmamalı ve tercihlerinizi daha sınırlı tutmalısınız.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.