Sepetim
0
0,00 TL
Alışveriş Sepeti
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır.
Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Solar İnverter Nedir?

03-07-2023 13:23
Solar İnverter Nedir?

Güneş panelleri doğru akım (DC) enerjisini kullanır. Ancak ev veya iş yerlerinde enerji ihtiyacı için alternatif akım (AC) enerjisine ihtiyaç vardır. Buradaki dönüşüm işlemini gerçekleştiren solar inverter sistemler ise farklı kullanım alanları ve farklı büyüklükteki alanlar için çeşitlilikle bulunabilir. Güneş panellerinin görevi güneşten gelen ışınları almaktır. Ancak bu enerjiyi kullanılabilir hale getiren ise ges inverter sistemidir. Solar inverter ne demek sorusunda ise karşılığı güneş panellerinde muhakkak olması gereken bir sistem olması gerektiğini belirtebiliriz. Çünkü sıcaklık yönetimi, arıza takibi gibi daha birçok işlemi de bu sistemle yapabilmektesiniz.

Solar İnverter Nasıl Çalışır? 

Temel olarak inverter çalışma prensibi DC’den AC’ye enerji dönüşümü sağlar. Ancak bu işlem gerçekleşene kadar olan kısmı aşama aşama ele alırsak;


1-) Güneş panellerine gelen ışınlar DC akımı olarak depolanır. Ancak inverter sistem burada depolanan enerji akımını AC’ye çevirir.


2-) Ancak burada elde edilen enerji tamamen sistemin ihtiyaç duyduğu gerilime, frekans ve kaliteye çevirir.


3-) Her panelde ihtiyaç farklı olacağı için güç kontrolünü de özel olarak sağlar.


4-) Enerji akımı dönüştürme ile birlikte sistemde enerjiyi takip eder. Tehlike durumlarında bilgi verir.


5-) MPPT ile FV modüllerinde sürekli sıcaklık ve radyasyona bağlı maksimum güçle çalışmasını sağlar. 


Güneş Paneli İnverter Çeşitleri 

İnterver sistemlerinde mikro, merkez ve string dizi olmak üzere 3 çeşit vardır. Kullanım alanı ve ihtiyaç duyulan enerji kapsamında bu çeşitlerden faydalanılır.


Merkezi İnverterler; isminden anlaşılacağı üzere enerji akışının tek yerden yapıldığı sistemlerdir. Mikro İnverterler ise küçük yer ve santrallerin enerji ihtiyacını karşılar. Bu sistemde güneş paneli kadar interver sistemi vardır. String dizi inverter sisteminde ise paneller dizi olarak yerleştirilir. Modern modellerde panellerde bir parça gölgeli olsa da enerji üretimi devam ederken standart dizi inverterler güç çıkışını ancak dizi seviyesinde optimize etmektedir. 

Solar İnverter Ne İşe Yarar?

Enerji akımı dönüşümü haricinde inverter güneş enerjisi, enerji takibi, güç optimizasyonu gibi daha birçok işlem için iş görmektedir. 


1-) DC’den AC’ye sağlanan enerji akımı dönüşümlerinde verimlilik oranı yüzde 98’i bulur.


2-) İşlemler sırasında elektrik şebekesini izler, olası tehlike durumlarında uyarılar vererek önlem alınmasını sağlar.


3-) İnverterlerde haberleşme arayüzleri de vardır. Toplanan verileri ethernet sunucularına aktararak haberleşme için kullanılabilir.


4-) Sıcaklık dönüştürme de gösterirler. Sistemde kendiliğinden soğutma özelliği olsa da bu sistemin yetmediği zamanlarda inverterler 50 dereceye kadar olan sistemlerde soğutma özelliği göstererek, sistemin en yüksek güçte çalışmasını sağlar. 

Solar İnverterlerin Görevleri Nelerdir?

Güneş enerjisi sistemlerinin adeta merkezi, kalbi olarak görülen solar inverterler, güneş panelinden elde edilen enerjiyi maksimum verimle kullanmanızı sağlar. 


Elbette görevleri sadece yukarıda bahsedilenler ile sınırlı değildir. Güneş enerjisinde optimizasyon işlemi oldukça önemlidir. Bunu sağlayan inverter sistemini en doğru şekilde seçmiş olmanız, güneş enerjisinden daha güvenli ve iyi bir şekilde faydalanmanızı sağlar. Ayrıca dönüşüm esnasında ihtiyaç duyulan frekans, gerilim farklı olabileceğinden bu sistem sayesinde gerek duyduğunuz şekilde dönüşüm yapabilirsiniz. 


Ekstra olarak ise bu sistem sizlere işleyişi takip etme olanağı verir. Kablo bağlantıları, enerji veya frekans durumları hakkında size panel üzerinden bilgi verir. Bunlar dahilinde bakım veya onarım durumunu daha iyi tespit edebilirsiniz.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.