Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Slip Ring Nedir, Nasıl Çalışır?

11-03-2022 10:26
Slip Ring Nedir, Nasıl Çalışır?

Slip Ring Nedir?

Slip Ring yani bilinen diğer isimleriyle Rotary Konnektör veya Döner Konnektör çeşitleri, elektrik güç ve sinyalini sabit bir yapıdan hareketli bir yapıya iletilmesine yarayan elektromekanik cihazlara denmektedir.

Konnektör çeşitleri, dönmesi gereken herhangi elektromekanik bir sistemde kullanılabilir bu sırada güç ve sinyal iletimini yapabilmektedir. Mekaniğin performansını geliştirirken sistem işlevini ise basitleştirmektedir. Böylelikle hareketli aksamlardaki hasara dönük biçimde sallanan kabloları tespit edebilirsiniz.


Slip Ring Ürünlerinin Çalışma Prensibi Nedir?

Güç ve sinyalin iletilmesine yarayan, sistemin hareketli ve sabit parçalarında yer alan iletkenler arasında sürekli bir temas bulunması gerekir. Bunun için ihtiyaç duyulan ve en uygun çözüm ise iletişim bileziği (slip ring) cihazlarıdır.

Bir slip ring temel olarak fırça, yüzük ve koruyucu gövde olarak adlandırılan üç ana parçadan oluşmaktadır. Sistemin hareketi süresince bu elektriksel teması korumak amacıyla fırça bloğu, yüzük bloğu iletkenleri üzerinde sürülür. Bahsedilen bu temas ile slip ring mekanizması istenilen sinyal ve datayı bir parçadan hareket halinde olan diğer parçaya aktararak sağlar. Bu sayede uygulamanın performansını artar, hasar riskini ortadan kaldırır ve tüm süreci basite indirger.

 

Slip Ring Türleri Nelerdir?

Kapsül (Capsule), mile geçmeli (Through Bore), cıvalı (Mercury-Wetted), pancake slip ring ve wireless slip ring en çok kullanılan türlerdir. Slip Ring türlerini sırasıyla ele alacak olursak:

 

1. Kapsül (Capsule) Slip Ring: Küçük ve kompakt yapısı nedeniyle kapsül konnektör çeşitleri daha çok drone, kamera ve robotikte kullanılmaktadır. Ayrıca uygun maliyeti nedeniyle birçok farklı projelerde de kullanıldığını görmekteyiz.

 

2. Mile Geçmeli (Through Bore) Slip Ring: Diğer bir adıyla “Hallow Shaft” olarak da bilinen bu slip ring modelleri veri aktarımını gerektiren tüm araçlarda kullanılabilmektedir. Montajları oldukça kısa sürmektedir. Nedeni ise sahip oldukları mil oyuğudur. Diğer slip ring türlerine göre mile geçmeli türünün farkı budur.

 

3. Cıvalı (Mercury-Wetted) Slip Ring: Diğer türlere göre farklı olarak burada iletişim cıva ile yapılmaktadır. Cıvanın donma seviyesi nedeniyle kullanımı yaklaşık -39 °C ile sınırlandırılmıştır. Bu türün diğer bir özelliği de diğerlerine nazaran daha uzun kullanım ömrüne sahip olmasıdır. Cıvalı slip ringler 1.5-2 milyar dönüş ömrüne sahiptir.

 

4. Pancake Slip Ring: Pancake sözlük anlamı ile “krep slip ring modelleri” diğer slip ringlere kıyasla çok daha ince bir yapıdadır. Bu sebeple çalışma ömrü diğerlerine göre çok kısadır.

 

Not: Bir slip ringde kalınlık arttıkça kullanılması gereken ömür de bir o kadar artmaktadır. Ömür ile kalınlık doğru orantılıdır.

 

5. Wireless Slip Ring: Bu slip ring türünde fırça veya iletişim bileziği bulunmamaktadır. Bobinler ve sabit verici tarafından oluşturulan manyetik alan vasıtası ile iletilmesi gerekenler kablosuz olarak iletilmektedir.


Slip Ring Kullanım Alanları

Slip ring modellerinin kullanım alanı çok geniştir. Örneğin:

 

- Robotik sistemleri,

- Tekstil makineleri,

- Havacılık ve uzay sanayi,

- Yapı ve tarım makinaları,

- Konveyör sistemleri,

- Döner reklam panoları

- Liman vinçleri

 

Gibi birçok alanda ihtiyaç duyulmaktadır. İhtiyacınıza uygun slip ring modellerini en uygun fiyatlarıyla İzmir-enerji.com.tr aracılığıyla Endüstriyel Sensörler ve Bağlantı Ekipmanları kategorsinden satın alabilirsiniz.

Öneri Ürün: M23 konnektör

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.