Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Sigorta Neden Atar?

12-07-2023 15:09
Sigorta Neden Atar?

Elektrik, artık hayatımızın neredeyse her alanında yer almaktadır. Konutlarımızda, iş yerlerimizde, cihazlarda, araçlarda, güvenlik sistemlerinde vb. daha birçok alanda işlemler için temelde elektrik enerjisine ihtiyaç duyuluyor. Bu doğrultuda elektrik sistemleri oluşturulur. Ancak şu da bir detaydır, her alan aynı elektrik enerjisine ihtiyaç duymaz. Bir sanayi tesisi ile bir konutun harcadığı enerji farklı olur. Bu doğrultuda da elektrik sistemlerinin kurulumunda bu detaylar dikkate alınır. Temelde her bir elektrik sisteminde sigortaya ihtiyaç duyulur. Çünkü az önce de bahsettiğimiz gibi her alanda ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi farklı olur. Sigortalar ise bu sistemlerden geçen akımı kontrol eder. 


Merak edilen bir soru sigorta neden atar ise bu anlamda bir sistemde belirlenen akımdan fazlasının geçmesiyle gerçekleşir şeklinde cevaplanabilir. Sigortalar bu süreçte devreden geçen fazla akımı fark etmesiyle elektrik tesisatında devredışı bırakma işlevini başlatır. Böyle bir durumu yaşamak kullanıcılar açısından sinir bozucu gibi dursa da aslında bu sistem sizi olası büyük tehlikelerden korumuş oluyor. 

Sigorta Atması Nasıl Düzeltilir? 

Öncelikle böyle bir durumda bulunduğunuz konumun da önemi vardır. Yani, büyük bir üretim tesisi ise veya sanayi kuruluşuysa sigorta atması durumunda daha profesyonel kişilerin müdahale edilmesi ve dikkatli adımlar atılması gerekir. 


Sigorta atmasıyla sistem üzerinde meydana gelen değişimler şöyle olur. Şartel üzerinden elektrik sisteminde geçmesi gereken akıma dair bilgi verilmiştir. Eğer ki bu akımdan fazla bir akım geçişi iç kısımdaki metal malzemeler ısınma yaşanır. Bu gibi durumlarda güvenliği sağlamak için bulunan yalıtım özellikli şalter anahtarı olsa da yine de kişilerin çok dikkatli davranması gerekir. Sigorta kutusunun yanına giderek ilk olarak kişisel güvenliğinizi sağlama alın. Bu gibi durumlarda iş güvenliği sağlayan plastik eldiven kullanabilir ve basacağınız yere de yün giyim koyabilirsiniz. Daha sonra sigortada bulunan aşağı inmiş şalteri yukarı doğrultabiliriz. Bu durumda eğer ki elektrik sisteminde başka bir arıza yoksa elektrik yeniden devreye girecektir. 

Şalter Sürekli Neden Atar? 

Kimi elektrik sistemlerinde şalterin sürekli atması akımdan daha farklı sorunların belirtisi olabilir. Ana sigorta akımı karşılayacak düzeyde olsa sigortanın sürekli atması, sadece sinir bozucu bir hal almaz. Kullanmış olduğunuz elektronik cihazlara da zarar verebilir. Şarteller sadece elektrik akım ihtiyacına göre değil, bölgenizdeki akım gücü özelliğine göre de seçilmelidir. Mesela bir iş hanı konutunda bulunacaksanız o bölgede sağlanan akımı bilmelisiniz. Maksimum değer en fazla kaça kadar çıkartılabilir ve en önemlisi de sizin sisteminizde ihtiyaç duyulan akım gücünü destekliyor mu? Bunları göz önünde alarak işlemlerinizi yapmalısınız. 


Eğer ki bölgenizde akım değeri yetersiz kalırsak şalterde sürekli atma meydana gelir. Böyle bir durumda da ilk olarak elektrik sistemini kuran firma ve kurumlar ile irtibata geçerek akım değerine dair bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Şalterin Sürekli Atması Nasıl Önlenir?

Büyük bir alanda veya evde sigorta neden atar sorusunu bölgenin akım değeri gücüne göre değerlendirebiliriz. Ekstra olarak da alanın sahip olduğu elektrik sistemi özellikleri göz önüne alınır. Sigorta tesisatınızı en başta bölgedeki akım özelliklerine göre seçmeniz gerekir. 


Mesela bir ev için 16 amperlik sigorta maksimum akım değeri gösterir. Ancak çok daha geniş bir alan için bu değer rutin yaratır. bu da sürekli şalterin atmasına neden olur. Tesis veya evlerde şalterin sürekli atmasını önlemek adına maksimum akım değeri ile rutin değerleri göz önünde bulundurmalısınız. 


Ancak şalterin atması belirli cihazların çalıştırılmasıyla meydana geliyorsa tesisatta bir sıkıntı olabilir. Bu gibi durumlarda da tesisat yenilenebilir ve voltaj sönümleyici sistemi kullanılabilir. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.