Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

PLC Nedir? PLC Ne İşe Yarar?

27-04-2023 13:49
PLC Nedir? PLC Ne İşe Yarar?

PLC Nedir? PLC Ne İşe Yarar?

Programlanabilir mantıksal denetleyici olarak bilinen plc açılımı Programmable Logic Controller olarak açıklanır. Elektro-mekanik işlemlerde otomatikleşme sağlar. Böyle bir düzeneğin kullanılması, ihtiyaç duyulan iş gücünde insan gücüne ihtiyacını yarı yarıya indirebilir. Özellikle büyük endüstri alanlarında, fabrikalarda, makinelerin kontrollerini sağlayabilir. Bilgisayar üzerinden bağlantı ile denetlemesi bu şekilde de yapılır. Komutlar bilgisayar ortamından verilir. 

PLC Nedir?

PLC tanımı en kısa haliyle, mikro bilgisayardır. Peki bu sistem, plc nedir ve ne işe yarar? Birden fazla giriş yeri mevcuttur. Bu sistemler bilgisayar ortamına programlanır ve komutları, verilebilir, giriş çıkış işlemleri buradan takip edilebilir. Endüstri alanında üretim veya kontrol amaçlı olarak yer alırlar. Üretimdeki verimi artırmada etkilidirler. İnsan gücünü yarı yarıya indirebilmesinin yanı sıra daha güvenlikli bir iş ortamını da sağlamış olurlar. Çünkü, bilgisayar ortamında işlemlerdeki tüm hatalar öncesinde uyarı verebilir bir sisteme sahiptir. Bu şekilde her ne kadar insan gücüne ihtiyacı indirse de iş kazaları veya üretim hatası gibi durumların önüne geçilmesinde oldukça önemlidir. 

PLC Çeşitleri

Üretim veya kontrol amaçlı olarak sistemlerde yer alan PLC’ler, çeşitlilik içerisinde açıklanabilir. PLC sistemleri genel olarak üç kategoride ele alınır;


1-) Mini PLC


2-) Mikro PLC


3-) Rak PLC



Ancak birbirinden farklı markalar, çok farklı sistemlere uygun olarak da bu sistemleri üretebilmektedir. Farklı üretim ve kontrol sistemleri olduğunu düşünecek olursak plc yazılım da farklı olacaktır. İşlemci hızları veya cihazlarda yer alan giriş çıkış yeri sayısı ile de bir çeşitlilik gösterirler. Kısacası plc uygulamaları tercih edilirken, kullanılacak alan ve sistem göz önünde bulundurulur. Buna göre de mutlaka bir çeşidini bulabilir, yoksa bile geliştirmesini yapabilirsiniz.

PLC Ne İşe Yarar?

Üretim talebinin artmasıyla endüstri alanında da teknolojik gelişmeler kendini göstermeye başlamıştır. Daha doğru yaşanılan teknolojik gelişmeler, üretim kanadında da etkili olmuştur. Zamanla bu gelişmeler endüstri alanında da kullanılmak üzere geliştirilmiştir. PLC ne işe yarar, noktasında da üretim tarafını düşünelim. Üretim için yapılan büyük makineler, insan gücüyle bir noktaya da kadar verim sağlar. Üstelik bunlarda insan gücünden kaynaklı hata payı da olabilir. PLC, tam olarak bu noktada seri üretimi, hızlı üretimi, hata payının azaltılmasını veya bu sistemlerin kontrolünü sağlar. Bu sistem her ne kadar insan gücüne gereksinimi indirse de, PLC’nin kullanımında da donanımlı kişilere ihtiyaç duyulur.


Çünkü bu sistemler de temelde aynı işlevlere sahip olsa da kullanıldığı alan doğrultusunda farklılıklar içerir. Programlama dili farklı olabilir. PLC programlama nedir dersek de bu sistemlerin farklı sayılarda giriş çıkış komuta yerlerini düşünebiliriz. Bilgisayar ortamında bunlar için oluşturulan komut sistemleri programlamasını belirler. Her marka için farklı olabilir.

PLC Seçim Ölçütleri

PLC sistemlerini tercih ederken göz önünde bulundurulması gereken seçim ölçütleri de vardır. Bunlar;


1-) Sistemin maliyeti,


2-) Program ve veri bellek kapasitesi,


3-) Giriş- çıkış noktaları ve sayısı,


4-) Programın yedekleme hızı ve kapasitesi,


5-) Program komut işleme hızı,


7-) Programdaki zamanlayıcı sistemi ve sayıcıların adedi,


8-) PLC programındaki gerçek-zaman saati,


9-) İşlemlerdeki kesme işletim özelliği,


10-) Şifreli koruma özelliği,


12-) Teknik destek sağlama imkanları,


13-) İletişim sistemi olanakları,


14-) Yarı iletkenlerdeki dielektrik dayanımıdır.


PLC Yapısı Nasıldır?

PLC devreleri 4 bölümden oluşur. Bunlarda merkezi, bellek, giriş ve çıkış sistemleri olarak bilinir. 


1-) Merkez İşlem Birimi: PLC merkezi nedir dediğimizde sistemdeki bu yapıyı söyleyebiliriz. PLC’nin beynidir. Tüm işlemler bu noktada gerçekleşir.


1-) Bellek İşlem Ünitesi: Programlamada hafıza, saklama işlevlerini yerine getirir. 


1-) Giriş Birim Ünitesi: Kumanda edinilen sistemde analog veya dijital işaretlerinin PLC sisteminin anlayacağı şekilde iletildiği bölümdür.


1-) Çıkış Birim Ünitesi: PLC içerisinde hesaplanan çıkış birimlerinde gerilim voltajını, elektriksel işaretlere dönüştürür.


PLC Kullanım Alanları Nerelerdir?

Otomasyon sistemi endüstriyel alanlar için adeta gereklilik olmuştur. Seri üretimde, sistemlerin kontrolünde otomasyonlar sayesinde daha doğru işlemler yapılmaktadır. Sayma, zamanlama, aritmetik işlem veya saklama gibi işlemlerde tek bir yerden kontrolü sağlanır. Endüstride plc kontrol sistemiyle hata payları da en aza indirilir. Ve güvenlikli bir işlem gerçekleştirilir. Bunlara bağlı olarak da kullanım alanlarını şöyle sıralayabiliriz;


1-) Paketleme ve ambalaj üretim tesisleri


2-) Asansör sistemleri


3-) Kimya sanayi, enerji ve tarım tesisleri


4-) Otomotiv sanayi


5-) Tekstil sanayi


6-) Aydınlatma sistemleri


7-) Havalandırma tesisleri ve soğutma sistemleri


8-) İmalat yerleri


9-) Çimento sanayi

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.