Sepetim
0
0,00 TL
Alışveriş Sepeti
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır.
Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Otomatik Sigorta Nedir?

07-04-2023 14:01
Otomatik Sigorta Nedir?

Elektrik tesisatının olduğu konumlarda daha çok hassas devreler için kullanılan otomatik sigorta, tesisattaki aşırı akım veya kısa devre gibi olumsuzluklara karşı tasarlanmıştır. Hassas devrelerin bulunduğu yerlerden kasıt, laboratuvar, ölçüm yapılan mekanlar vb. olduğu için otomatik sigortanın koruyuculuğuna oldukça ihtiyaç duyulacağı anlaşılabilir. Olası arıza durumlarında elektrik akımı anında kesilir. Bu şekilde enerjinin ulaştığı her noktada güvenlik sağlanmış olur. Otomatik sigorta nedir en kısa tanımıyla ise elektrik tesisatını ve bağlı olan sistemleri, aşırı akımlara, kısa devrelere karşı koruyan sistemdir. 

Otomatik Sigorta Ne İşe Yarar?

Anahtarlı otomatik sigorta olarak da bilinen otomatik sigortanın devrelerde tercih edilmesi, kişileri ve mekanları yaşanabilecek olumsuzluklara karşı korur. Elektrik tesisatında oluşabilecek kısa devre veya aşırı akım yüklenmesi, bağlı olunan cihazlarda hasarlara yol açabilir. Motor yanması, anakart yanması vb. durumlar yaşanması sizi maddi olarak zarara sokabilir. Ancak bunun daha da ileri boyutunda elektrik kaynaklı yangınlar da yaşanabilir. Bunların önüne geçebilmek adına da otomatik sigortanın bu zamanlarda direkt devreye girerek elektrik akımını kestiğini söyleyebiliriz. Böylelikle kendinizi ve eşyalarınızı koruma altına almış olursunuz. 

Otomatik Sigorta Seçimi Nasıl Yapılır?

Seçiminde otomatik sigorta akım değerleri ve çeşitleri bakımından dikkat edilmesi gereken durumlara sahiptir. 


Öncelikle bu sigortaları kısa devre kesme ve açma kapasiteleri , kutup sayıları, anma akımları gibi özelliklere göre seçebiliriz. 


1-)Otomatik sigortalar 1-2-3 ve 4 kutuplu olarak üretilir. Burada ihtiyaca göre, yani sigortaya bağlanacak faz ve nötr bağlantısına göre tercih yapılır.


2-)0,5-125 amper aralığında nominal akım adıyla üretilirler. Tesisatın amper ihtiyacı ve kurulumuna göre kullanılır.


3-)Standart olmak üzere 3-6-10 kA kısa devre kesme kapasitesiyle üretilirler.


4-)B-C-D-K-Z eğri tipleriyle üretilen otomatik sigorta çeşitleri içerisinde yaygın olarak B ve C daha çok tercih edilir.



Bu bilgiler göz önünde bulundurularak sahip olunan elektrik altyapısına göre bu sigortayı tercih etmelisiniz. Eğri tipleri örneğinden bakacak olursak B eğrisini çoğunlukla konutlarda, Z eğrisi hassas devrelerde, PLC uygulamalarında, D eğrisi jeneratör sistemlerinde, x-ray cihazlarının korunması tercih edilir. Yani kullanım alanınıza göre bir tercih oldukça önemlidir. 

Anahtarlı Otomatik Sigortalar

Anahtarlı otomatik sigortalar dar yapılı olup az yer kaplarlar. W otomat olarak da bilinmektedir. Çalıştırma ve durdurma anahtarları, ark söndürücüleri, termik şalter, kısa devre açma bobini, kontak, giriş ve çıkış uçlarının bağlandığı klemens, monte işlemi için yaylı tırnağa sahiptir.


Kullanışlı olmasının yanı sıra dekoratif olarak da iyidir. Montajı basittir. Diğer sistemlere göre mekanik olarak daha uzun ömürlü kullanılabilirler. 20 bine yakın elektrik-manyetik açma ve kapama işlemi gerçekleştirebilir. Aşırı yükleme meydana geldiğinde şalter, gecikmeli açılır. İletken yerler aşırı akıma karşı koruma sağlar. Böylelikle aşırı ısınmalardan dolayı yaşanabilecek yangınların önüne geçilmektedir.

Otomatik Sigortalar Nasıl Çalışır?

Otomatik sigorta nasıl çalışır prensibinde termik ve manyetik açma gibi iki ayrı sistem vardır. 


1-)Termik açma, bitemalin ısınması sonucunda devreye giren aşırı akım açma prensibidir.


2-)Manyetik açma ise elektromanyetik alanda değişim sonucunda uygulanan kısa devre açma prensibidir.


Neden Otomatik Sigorta Kullanılmalı?

Kullanımında uzun ömürlülük ve güvenli bir kullanım sunan otomatik sigortayı konutlarda, iş yerlerinde, çeşitli mekanizmalarda, güçlü elektrik akımına ihtiyaç duyulan cihazlarda vb. rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Her alanda kullanıma uygun eğri tipiyle tercih edebilir. Bunun dışında ise neden otomatik sigortanın tercih edilmesi gerektiğini şu maddelerle sıralayabiliriz;


1-)En çok “Otomatik elektrik sigortası nasıl bağlanır” diye merak edilir. Ancak montajı da bağlantıları da kolaylıkla yapılmaktadır.


2-)Uzun yıllar boyunca aynı yüksek verimlilikle çalışır.


3-)Her kutup için aynı güvenceyi sunar.


4-)Kısa devre veya aşırı akımlarda tüm kutuplarda off (kapalı) olur. Bu esnada da devre açılarak tetiklenme önlenir. Güvenli bir kullanımı sağlar.


5-)Konutlarda, küçük veya büyük cihazlarda, hassas devrelerde, tüm kullanım alanlarına göre bir yöntemini bulabilirsiniz.


6-)Otomatik sigorta akım değerleri, kullanılan tesisatın özelliklerine göre seçilebilir.



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.