Sepetim
0
0,00 TL
Alışveriş Sepeti
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır.
Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Güneş Paneli Ne İşe Yarar?

15-06-2023 16:13
Güneş Paneli Ne İşe Yarar?

Teknolojinin gelişmeye devam etmesi, enerji kaynaklarının çeşitlenmesini de beraberinde getirmiştir. Günümüzde elektrik enerjisi elde edilen kaynaklardan biri de güneş enerjisi paneli olmaktadır. Güneş paneli, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sistemler olarak tanımlanabilir. Elektrik enerjisine ihtiyaç duyulan her alanda kullanıma uygun olan bu sistemler, aynı zamanda doğa dostu olması sebebiyle sıklıkla tercih ediliyor. 


Temiz bir enerji sistemi olan solar enerji paneli sistemleri, güneşten gelen ısı ve ışığı elektrik enerjisine dönüştürmede kullanılır. Ev, iş yerleri ve sanayi alanlarında yoğun enerji ihtiyacına cevap vermek üzere geliştirilmiştir. Sahip olduğu büyüklük ve özelliğe göre farklı oranlarda enerji üreten bu sistemler, enerji ihtiyacınıza uygun olarak tercih edeceğiniz güneş panelleri sayesinde yıl boyunca tüm elektrik enerjisi ihtiyacınızı karşılar.

Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?

Hücre tipine göre iki farklı sınıfa ayrılan güneş panelleri, sahip olduğu çeşitliliğe göre farklı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Her iki güneş paneli sisteminde de elektrik üretiliyor olsa da kullanılan silikon güneş hücresi türü bakımından farklılık gösterir. Detaylı şekilde ele almak gerekirse güneş paneli çeşitleri aşağıdaki gibidir;

1-) Monokristal Güneş Panelleri: Güneş hücreleri tek bir silikon kristalinden yapılmıştır. Tek kristalden oluşan bu sistemde elektronlar daha fazla hareket alanına sahip olduğundan bu panel sisteminin daha verimli olduğunu söylemek mümkün. 


2-) Polikristal Güneş Panelleri: Silikon güneş hücrelerinin kullanıldığı bu sistemde fark, kullanılan hücrelerin birden çok kristalden oluşmasıdır. Elektronların hareket alanı dar olması sebebiyle verim oranı düşük olsa da ekonomik bir seçenek olarak kullanılabilir. 



Sahip olduğu avantajları ile kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap veren bu sistem hakkında merak edilen konulardan biri de güneş paneli nasıl çalışır? sorusu olmaktadır. İçerdiği silikon fotovoltaik hücrelerle güneş ışığı emilmekte olup bu emilim sonrası elektronlar harekete geçer ve elektrik akımı başlar. Doğru akım solar kablolar ile invertere iletildikten sonra inverter, doğru akımın alternatif akıma dönüşmesini sağlar. Bu sayede günlük hayatta kullanabileceğimiz elektrik enerjisi üretilmiş olur. 

Güneş Paneli Faydaları Nelerdir?

Fotovoltaik sistemlerden oluşan güneş panellerinin insan, hayvan ve doğa üzerinde kanıtlanmış herhangi bir zararı söz konusu değildir. Aksine, çalışma sistemi ve temiz bir enerji sistemi olması sayesinde birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Bu kapsamda güneş paneli faydaları arasında aşağıdaki noktaları saymak mümkün;

Kolay kurulum avantajına sahip olan bu sistemler herhangi bir bakım masrafı oluşturmaz. 


1-) Dekoratif bir elektrik üretim sistemidir.


2-) Sessiz çalışma prensibi sayesinde yaşam alanlarında rahatsızlık oluşturmaz.


3-) Bulunduğu alanın ve binanın değerini artıran enerji çözümlerdir.


4-) Doğalgaz, kömür, petrol vb. enerji türlerinin oluşturabileceği enerji krizlerinden etkilenmez.


5-) Kullanıcıyı bireyselleştiren, enerji giderlerini bağımsızlaştıran bu sistemler, dışa bağımlılığı minimuma indirir.

Güneş Paneli Kullanım Alanları Nelerdir?

Bir evin ihtiyacını karşılayacak güneş paneli sistemleri, her geçen gün geliştirilmekte ve farklı kullanım alanlarında karşımıza çıkmaktadır. Elektriğin adeta hayati bir önem taşıdığı günümüzde güneş enerjisi paneli sahip olduğu çeşitler ve özellikleri ile büyük görevler üstlenmektedir. Elektrik ve ısı üretme amacı taşıyan bu sistemler, günlük hayatta birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Peki güneş paneli kullanım alanları nelerdir?;

1-) Evlerde


2-) Alışveriş merkezleri ve iş yerlerinde


3-) Tarım alanlarında 


4-) Yerleşim bölgelerinin ihtiyacını karşılamak üzere güneş enerji santrallerinde


5-) Trafik işaret ve sokak lambalarında


6-) Uzay ve uydu araçlarında


7-) Kol saati, hesap makinesi vb. araçlarda


8-) Çeşitli ulaşım araçlarında güneş enerjisi ve güneş paneli sistemlerinden yararlanılabilir.


9-) Enerji giderlerini net olarak hesaplayabilmeyi kolaylaştırır.


10-) Yenilenebilir enerji kaynağı olduğundan tamamen çevre dostudur.


11-) Garantili olması sebebiyle güvenli bir yatırım olarak görülebilir.

Sık Sorulan Sorular

Soru 1: Güneş Paneli Ne İşe Yarar?

Teknolojinin gelişmeye devam etmesi, enerji kaynaklarının çeşitlenmesini de beraberinde getirmiştir. Günümüzde elektrik enerjisi elde edilen kaynaklardan biri de güneş enerjisi paneli olmaktadır. Güneş paneli, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sistemler olarak tanımlanabilir. Elektrik enerjisine ihtiyaç duyulan her alanda kullanıma uygun olan bu sistemler, aynı zamanda doğa dostu olması sebebiyle sıklıkla tercih ediliyor.

Soru 2: Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?

1-) Monokristal Güneş Panelleri: Güneş hücreleri tek bir silikon kristalinden yapılmıştır. Tek kristalden oluşan bu sistemde elektronlar daha fazla hareket alanına sahip olduğundan bu panel sisteminin daha verimli olduğunu söylemek mümkün. 2-) Polikristal Güneş Panelleri: Silikon güneş hücrelerinin kullanıldığı bu sistemde fark, kullanılan hücrelerin birden çok kristalden oluşmasıdır. Elektronların hareket alanı dar olması sebebiyle verim oranı düşük olsa da ekonomik bir seçenek olarak kullanılabilir.

Soru 2: Güneş Paneli Faydaları Nelerdir?

1-) Dekoratif bir elektrik üretim sistemidir. 3-) Bulunduğu alanın ve binanın değerini artıran enerji çözümlerdir. 4-) Doğalgaz, kömür, petrol vb. enerji türlerinin oluşturabileceği enerji krizlerinden etkilenmez. 5-) Kullanıcıyı bireyselleştiren, enerji giderlerini bağımsızlaştıran bu sistemler, dışa bağımlılığı minimuma indirir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.