Güneş Enerjisi Nedir?

Günümüzde üretim ve tüketim alanlarında enerji ihtiyacı her geçen gün artıyor. Enerji ihtiyacının bu kadar arttığı bir dünyada yenilenemez enerji kullanmak, insan sağlığına ve doğaya geri döndürülemeyen sonuçlar bırakabilir. Bu yüzden de yenilenebilir enerji kaynakları daha fazla tercih edilir olmuştur. Hatta devletler veya kurumlar, yatırımlarını artık bu yönde yapmak için çeşitli adımlar da atmaya başlamıştır. Yenilenebilir kaynaklardan en çok bildiğimiz de güneşten elektrik üretimi olur. Panel sistemi sayesinde güneşten alınan ışınları enerjiye çevirmeye yarayan bu sistemler sayesinde su ve elektrik gibi ihtiyaçları karşılanabilir olmuştur.
Güneş Enerjisi Nedir?
Güneş enerjisi sistemini daha ayrıntıyla ele alacak olursak, önceliğimiz güneş enerjisi nedir olmalıdır. Aslında bunun tam karşılığı ışıma enerjisidir. Güneş enerjisi içerisindeki hidrojenler helyuma dönüşmesi sırasında açığa ışıma enerji çıkar. Bunlar aslında güner enerjisi olarak bildiğimiz kaynaklardır. Yeryüzünde sahip olduğu güç 1100 W/m2 olmaktadır. Bu ısınımların enerjiye çevrilmesi için ihtiyaç duyulan panel sistemi de bulunur. Güneş paneli nedir dersek de bu sistemi solar panel olarak da bulabiliriz.
Silikon hücre, cam ve metal ünite ile çerçevelerden oluşur. Güneşten gelen ısınımlar elektrik enerjisine dönüştürürken buradaki silikon hücreleri ışığı emer ve elektrik üretimi için akım akışı başlamış olur.
Güneş Enerjisi ile Elektrik Üretimi Nasıl Yapılır?
Güneş enerjisinin elektriğe dönüştürülme sürecinde güneş panelleri elektronları atomdan ayırmak anlamında foton kullanır. Elektronların atomdan ayrılması da zaten elektrik üretimini sağlar. Paneller silikon yapımı fotovoltaik hücreler de bulundurur. Böylece;
1-) Fotovoltaik (PV) sistemi paneller de güneş ışığını emer. Işığı alarak elektriğe dönüştürür. Güneş ışınları panele ulaştığında doğru akım (DC) elektrik üretir ve böylece PV hücreleri de çalışmaya başlar.
1-) DC elektriği güneş enerjisi ekipmanlarıyla birlikte iletebilir.
2-) Işınlar silikon hücrelerle etkileşimde olduğu anda, elektronlar da hareket eder.
3-) Elektronlar, düğümler tarafından alınır ve ve panel üzerindeki kablolarda elektrik akışı başlar.
4-) Solar kablolar DC akım elektriğini, AC akım elektriğine dönüştürmek için solar invertere ileterek süreç tamamlanır.
Güneş Enerjisi Kullanım Alanları Nerelerdir?
Yenilenebilir ve en temiz enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi kullanılan alanlar ile de geniş bir avantaj sağlamaktadır. Bunlar ise şöyle açıklanır;
1-) Yaşam alanlarındaki (müstakil ev, villa, binalar vb.) elektrik, su ve ısınma ihtiyacını karşılama,
1-) Sokak ve bahçe aydınlatmaları,
2-) Trafik lambalarının elektrik ihtiyacında,
3-) Taşınabilir elektronik cihazların (telefon vb.) şarj edilmesinde,
4-) Kurutma, soğutma veya su damıtma gibi işlemlerde,
5-) Gıda alanında yemek pişirme ihtiyacı için güneş ocağı sistemlerinde,
6-) Güneş enerjili çocuk oyuncakları ve oyuncak arabalarda,
7-) Güneş enerji kule ve uydularında, bu sistemde yararlanılır.
Güneş Enerji Santrali Çeşitleri
Genel olarak güneş enerji santrali çeşitleri üç kategoride incelenir.
1-) Yoğunlaştırıcı Güneş Sistemleri: Doğrusal sistemlerde, fresnel ayna kullanılarak güneş ışınları yoğunlaştırılır ve elektrik, ısı üretimi sağlanır.
2-) Güneş Enerjisi Kuleleri: Bu sistemde güneş ışınları bir kulede toplanır. Çok verimli olmasına rağmen yüksek maliyetle kurulabilir. Bu yüzden çok fazla tercih edilmez.
3-) Çanak Motor Tipi Güneş Enerji Sistemleri: Şebeke elektriğinin ulaştırılamadığı tarla, maden gibi alanlara enerji ulaştırmak için kullanılır. Maden, tarla, radar istasyonları gibi alanlarda kurulur. Alan ve kullanım özelliklerine göre alt çeşitleri de bulunur.
Güneş Enerjisinin Avantajları Nelerdir?
Yenilenebilir enerji kaynaklarını temiz ve sürekli kaynak üretimleriyle biliyoruz. Güneş enerjisi ne işe yarar sorusuna en kısa olarak Doğada zarar oluşturmaz ve insan sağlığına zarar vermez desek de bunu geniş olarak ele alabiliriz.
Güneş enerjisinin avantajları;
1-) En temiz yenilenebilir enerji kaynağıdır. Tükenmeyen kaynaktır.
2-) İşletme maliyeti de düşüktür.
3-) Çevreye zarar veren etkileri yoktur.
4-) Ekonomik dalgalanmalardan etkilenmez. Kaynak direkt doğadan geldiğinden sadece kurulum işlemi gerekir. Başka türlü olarak dışa bağımlılığı veya herhangi bir işleme gereksinim duymaz.
5-) Enerji ihtiyacının olduğu her alanda kullanılır.
Güneş Enerjisi Dezavantajları?
Birçok avantaja sahip olsa da güneş enerjisinin dezavantajı da bulunur. Bunlar zarar gibi bir dezavantajdan çok kullanım yönüyle açıklanabilir.
1-) Sadece gündüz vakitlerinde kullanılır.
2-) Bulutlu havalarda daha iyi enerji alınabilmesi için özel sistemlere ihtiyaç duyulur.
3-) Panellerin kurulumunda geniş alan ve sağlam alanlara ihtiyaç vardır.