Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Açılır?

17-03-2023 16:42
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Açılır?

Elektrikli araç üretimi ve kullanımının artması akıllarda bu araçların şarj istasyonuna dair soruları da beraberinde getirdi. Bu araçların şarj istasyonunu açmak isteyen kişiler için resmi bir süreç gerekir. İstasyonu açabilmek için kişilerde şarj ağı işletmeciliği lisansı şartı aranmaktadır. Bunu da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ya yapılan başvuru ile alabilirler. 


Ancak şarj istasyonunu açmak için geçerli olan tek şart bununla sınırlı değildir. Sermaye ve İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’e bağlı şartlar da yerine getirildiği takdirde elektrikli arabalar için istasyon kurulabilmektedir. 

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açacak Olanların Bilmesi Gerekenler

Elektrikli araç şarj istasyonu açmak için kişiler ilk olarak başvurularını online ortamda EPDK’ya yapmaktadır. Tabii işlem bununla sınırlı kalmaz. Her başvuran kişinin kesinlikle istasyon açabileceği de kesin değildir. EPDK’ya yapılan başvuruda 2022 yılı belirlenen en son lisans ücreti 300 bin TL’ydi. En fazla 49 yıla kadar şarj lisansı için yıllık ücret ödenmelidir. Ancak EPDK, bu işlemi tüm şartlarıyla yerine getirenlerden ilk 5 yıl bu ücreti almamaktadır. İşin teşvik kısmında aslında bunun gibi bazı kolaylıklar da mevcuttur. Bunun dışında ise elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için şu şartlara dikkat edilmesi gerekir;


1-)Lisans başvurusu için istenen şirket sermayesi minimum 4 milyon 500 bin TL olmalıdır.


2-)Cumhurbaşkanlığı’nın 2020’de yayınladığı İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’e göre de belirlenen usuller yerine getirilmelidir.


3-)İstasyonun kurulacağı bölgede Büyükşehir, ilçe belediyesi veya yetkili OSB ya da teknopark şirketlerinden alınan iş yeri açma ruhsatı gerekir.


4-)Eğer aynı yetkili idare sınırları içerisinde başka bir istasyon açılacaksa mevcut ruhsat ile işlem yapılabilir.


5-)Farklı bir bölgede istasyon açılacaksa o bölgenin yetkili idarelerinden ruhsat alınması gerekecektir.


6-)Büyükşehir sınırları içerisinde tek olarak elektrikli araç istasyonunun açılmak istenmesi halinde ruhsatlandırma ilçe belediyesi tarafından yapılır. Burada akaryakıt istasyonlarında aranan şartlar olmaz.


7-)İstasyonun konumu da yetkili idare tarafından belirlenir. Bu anlamda uygun görülen bir yer ile birlikte AVM, otopark, dinlenme tesisi gibi yerler ön planda olmaktadır.


8-)İstasyon için lisans alan firma, coğrafi konumun görüntülenebildiği, şarj istasyonlarının tümünün kontrol edilebildiği, şarj hizmetine dair fiyatlandırma verileri, ödeme sisteminin EPDK tarafından görüntülenebileceği bir sistem kurma zorunluluğu vardır.


9-)Müşteri öneri ve şikayetlerinin görüntüleneceği ve iletişim kurulabileceği bir sistem de gerekir.


10-)Şarj hizmetinin sağlanması gereken ve müşterilere ödeme imkanları sunan bir platform da tasarlanmalıdır.


11-)Lisansın alındıktan en geç 6 ay içinde hızlı şarj istasyonu kurmak şartı vardır.


12-)Lisans alındıktan sonraki 6 ay içerisinde firmanın en az 50 şarj ünitesini en az 5 ilçede kurmak zorundadır.


13-)Şarj istasyonundaki ünitelerde en az yüzde 5, otoyollarda bulunanlar ise en az yüzde 50’sinin 50 kW üzerinde DC hızlı şarj verebilmelidir.


14-)Şebeke işletmecisi şarj istasyonunun kurulabilmesi yönünde karar verirse kurulum işlemi yapılabilir. Olumsuz bir kararda firma EPDK’ya itirazda bulunabilmektedir.


15-)Lisansı almak yeterli olmaz. Hizmet süresi boyunca lisans şartlarının korunması da gerekir. Belirlenen şartlarda bir aksaklık olduğu takdirde EPDK lisansı iptal edebilir.


16-)Şarj ünitelerinin düzenli olarak takibi ve bakımının yapılması da bu anlamda önemli bir gerekliliktir.


AC Tipi Araç Şarj İstasyonlarının Avantajları Nelerdir?

Her anlamda yakıt istasyonlarına göre avantajlı olan elektrikli araç istasyonlarında iki farklı hizmet vardır. Bunlar AC ve DC tipi şarj istasyonu olarak ayrılır. AC araç şarj istasyonu;


1-)Düşük maliyetlerle kurulum yapılabilir.


2-)Kurulumu da basitçe yapılabilmektedir.


3-)Küçük boyutlara sahip olmasıyla istasyon kurulumu için alan avantajı yaratır.


4-)Yavaş şarj hızı her ne kadar dezavantaj gibi görünse de bununla birlikte araba bataryalarına daha az zarar vermektedir.


5-)Kapasitesi 7/22 kW’dir.


DC Tipi Araç Şarj İstasyonlarının Avantajları Nelerdir?

DC tipi araç şarj istasyonu da kendi içerisinde farklı avantajlara sahiptir. Bunlar da;


1-)Yüksek maliyetlerle kurulsa da hızlı şarjla zaman tasarrufu sağlar.


2-)Dahili dönüştürücü cihazına sahiptir.


3-)Hızlı şarj hizmeti sağlar.


4-)Kapasitesi 22/450 kW’dir.



Genel olarak elektrikli araç istasyonları, çevre dostu bir kullanıma sahiptir. Özellikle güneş enerjisi ile entegre olabilmeleri de buna bir örnektir. Yenilenebilir enerjiden faydalanan sistemleri sayesinde yakıtların çevreye bıraktığı zararları göstermez. 



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.