Armatür Nedir?

Aydınlatma çözümlerinde sık sık karıştırılan iki terim lamba ve armatürdür. Genelde ikisi de aynı şeyi ifade ediyormuş gibi düşünülse de aslında bu iki kavram birbirinden farklıdır. Lambanın değiştirilebilir yapıdaki aydınlatma cihazı olduğunu düşünürsek, armatür de bunun farklı bir versiyonu olacaktır. Peki armatür nedir ve daha çok hangi alanlarda kullanıma uygundur? Armatürde ise birden fazla lamba bağlantısı ve duy bulundurmaktadır. Ve armatürler arasında da şekil ve kullanım amacı bakımından da çeşitler bulunur.
Armatür Nedir?
Armatürlerde elektrik lambası kullanılarak yapay ışık oluşturulur. Birden fazla lamba bağlantısı vardır. Lambadan farklı olarak reflektör, duy, lens, güç kaynağı, difüzör, elektrik bağlantı ekipmanları da yer almaktadır. Bu özellikleriyle uzun kullanım sağlar. Özellikle LED’in uzun ömürlü kullanımı düşünüldüğünde LED ışık kaynağından yararlanılarak oluşturulan dekoratif armatürler, lamba değişimine gerek duymaz. Çeşitliliği, konumlandırılmasına göre isimlendirilmiştir. Yani masa lambası, tavan lambası değil, yer armatürü, tavan armatürü demek daha doğru olmaktadır. Geleneksel aydınlatma sistemlerine göre daha az enerji tasarrufu sağlayan LED teknolojisi kullanması, birçok alan için tercih edilebilir olmasını sağlamaktadır. 2700 ile 5000K arasında renk sıcaklığı sunar. Göz yormayan, ortam ambiyansına uygun bir derecelendirme yapmanız olanağı verir.
Armatür Çeşitleri Nelerdir?
İç aydınlatma anlamında ambiyansı daha hoş hale getiren armatürler, kişilerin isteklerine göre ve kullanım alanına göre çeşitlilik gösterir. Armatür çeşitleri;
1-) Tip A Tijli (Sarkıtlı) Model
2-) Tip B1 Tavan Armatürü
3-) Tip B2 Tavan Armatürü
4-) Tipi C Porselen Kaide Model Armatür
5-) Projektör Armatür Çeşitleri
6-) Tip H Tavan Asma Armatürü
7-) Tip Çelik Kafes Modeli Etanj Armatür
Kullanım alanları olarak baktığımızda banyolarda, mutfaklarda, tavanda veya masalarda bu sistemi görüyoruz. Örnek vermek gerekirse etanj armatür, su geçirmez bir sisteme sahip olduğundan banyo ve mutfak vb. alanlar için kullanımı daha uygun olur.
Lamba ile Armatür Arasındaki Farklar
Sık sık karıştırılan iki terim olan lamba ve armatürler aslında araba ve motor kavramları kadar birbirinden farklıdır. Bu farklı özetleyecek olursak;
1-) Lambalar, armatürler içerisinde bulunan ışık kaynağıdır.
2-) Lamba değiştirilebilir ancak armatürlerde değişim yoktur. İçerisinde çok farklı parçalar yer. Bunlarda değişim olabilir.
3-) Lambalar, floresan ampul, T8 ve T5 lineer floresan ampul, LED ampul veya metal ampuller de lambadır.
4-) Armatür ise içerisinde birden fazla elektrik bağlantısı ve duy bağlantısı olan mekanizmadır.
5-) Farklı şekillerde bulunan armatürler masa, tavan veya yer armatürü olarak kullanılabilir. (Bahçe veya havuz yanı aydınlatmalarda yer armatürü olur ve bunlar da etanj özelliğindedir)
6-) Sokaklarda kullanılanlar da sokak lambası yerine sokak armatürü olarak bilinir.
Aydınlatma Armatürü Seçimi Nasıl Yapılır?
Aydınlatma seçeneklerinde tercih öncesinde ihtiyacınızı ve sahip olduğunuz alan özelliklerini belirlemelisiniz.
1-) Aydınlatma armatürü seçerken de sahip olduğunuz alana göre bir tercih yapmalısınız. Aydınlatma ihtiyacınız hangi alanlarda daha fazla olacak? Eğer geniş bir salon söz konusuysa aydınlatma gücü geniş bir alana yayılabilecek armatürler tercih edilebilir.
2-) Mutfak veya çalışma odaları için ise hoş bir ortam sağlayacak tavan ya da yer armatürleri ideal olacaktır.
3-) Ayrıca banyo, bahçe-peyzaj, mutfak gibi alanlarda lambalar su ile temas edebileceğinden bu alanlarda etanj armatürü modelini tercih etmeniz daha iyidir. Bu sistem su taşması veya buhar gibi durumlarda armatürü koruyan bir özelliğe sahiptir.
4-) Şekil ve gücü itibariyle de projektör armatürler, dış mekanda ideal olur. Özellikle bahçe, garaj gibi alanlarda bunları görebilirsiniz.
5-) Sarkıt veya duvara monte seçeneklerde de Tip A-B1-B2 modelleri arasından tercih yapılabilir.