Sepetim
0
0,00 TL
Alışveriş Sepeti
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır.
Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Akü Nedir?

03-07-2023 10:43
Akü Nedir?

Aküleri, özellikle enerji ihtiyacının olduğu tüm noktalarda görebiliriz. Kullandığımız cep telefonlarından ameliyathanelerde kullanılan çeşitli cihazlara ve ulaşım araçlarımıza kadar birçok mekanizma akü sayesinde çalışabilmektedir. Teknik anlamda akü nedir sorusunu alırsak da elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolar. İhtiyaç halinde ise bunu tekrardan elektrik enerjisine verir. Temelde işleyiş böyle olsa da sahip olduğu çeşitlilik içerisinde akü ne demek farklı modelleriyle de ele alınabilir.

Akü Nasıl Çalışır? 

Aküler her biri 2 volt olan hücreler vardır. Depolanan kimyasal enerji, gereksinim duyulduğu anlarda elektrik enerjisine çevrilir. Bu hücreler seri olarak birbirine bağlanmıştır. 6 adet hücrenin bağlanmasıyla 12 volt elde edilir. Ayrıca pozitif ve negatif kutuplar da yer alır. Bu iki kutup arasında devre işlemi olduğunda enerji akımı da başlamış olur. 


Akü çalışma prensibi içerisinde aküyü elektriğe ihtiyaç duyan bir sisteme bağladığınızda marş işlemiyle deşarj süreci başlar. Elektronlar bu süreçte dış devreye akarak elektrik enerjisini açığa çıkarır. Ancak tersi bir durumda ise yani şarj işleminde elektronlar tekrardan akünün içerisine akar ve böylece plakaların arasındaki kimyasal elektron farkı da kapatılır. Çalışma sırasında ve çalışmadığında reaksiyonları böyle olurken, akünün sağladığı bu enerji sayesinde makinelere, cihazlara, araçlara ihtiyaç duydukları elektrik enerjisi aktarılmış olunur. 

Akü Çeşitleri Nelerdir? 

Akü çeşitleri aslında akü neyden yapılır sorusu içerisinde ele alınabilir. Bu anlamda da;


1-) Kurşun Asit 


2-) Nikel Demir


3-) Nikel Kadmiyum


4-) Lityum İyon


5-) Nikel Metal-Hidrür, çeşitleri vardır.



Ancak aralarında en çok tercih edileni kurşun asit aküler olmaktadır. Araba aküleri olarak da geçerler. Alt kategoride ise kuru akü ve sulu akü olarak iki çeşidi bulunur.


Kuru aküler: Valf ayarlı kurşun asit akü olarak bilinirler. En gelişmiş seçeneklere sahiptirler. AGM akü ve jel akü bu kategori içerisinde görülür.


Sulu aküler: Otomotiv veya ışıklandırma, marş ve ateşleme sistemleri içerisinde kullanılır. Traksiyoner akülerde bu sistemi görebilirsiniz.

Akü Ne İşe Yarar? 

En başta da bahsettiğimiz üzere elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan aküler, gereksinim durumlarında bunu tekrardan elektrik enerjisine çevirirler. Ancak bu işlemi sadece marş işlemiyle sınırlayamayız. Aküler aynı zamanda güneş enerjisi sistemlerinde de uzak bölgelerde, elektrik sisteminin olmadığı alanlarda panellerin çalışabilirliği için de tercih edilebilir. Enerjiye ihtiyaç duyulan noktalarda taşınabilir güç kaynakları olarak da yer alır. Jeneratör sistemi olarak bildiğimiz güç yedekleme sistemleri de akülerden faydalanılır. Elektrik enerjisini depolar, elektrik kesintisi olduğunda evlere, endüstriyel alanlara, iş yerlerine elektriği kesintisiz olarak verir. 

Akü Ömrü Ne Kadardır?

Akünün ömrü genel olarak 4-5 yıl kadardır. Ancak akü nerede kullanılır sorusu ile ele alınacak alanlar fazla olduğundan süre bakımından da net bir rakam veremeyiz. Ortalama bir kullanım ile genel süre ortalaması 5 yıla kadar çıkabilir. Ayrıca akülerin sahip olduğu şarj-deşarj gücü, teknolojik donanımları da bu süreyi etkileyebilir. Alacağınız akünün üretim tarihini kontrol etmeniz tavsiye edilir. Uzun süre raflarda, deşarj sürecinde kalan akülerin kapasitesi düşük çıkabilir. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.